Jonge Zwaluwen is een binnenschools muziekeducatieprogramma voor kinderen die nieuw zijn in Nederland. Onze lessenserie sluit nauw aan bij de taalmethode die de school gebruikt, zoals Wereld vol Woorden. Tijdens de muziekles zingen, dansen, spelen we en communiceren we op een andere manier dan alleen met woorden. Een die voor iedereen makkelijker te begrijpen en te spreken is: muziek. Als je samen muziek maakt luister je naar elkaar, geef je elkaar ruimte en laat je jezelf horen. Onmisbare vaardigheden om je weg te vinden in een nieuw land.
Praktische info
– Doelgroep: alle klassen van het nieuwkomersonderwijs en groepen 1 t/m 5 van scholen met veel kinderen voor wie de Nederlandse taal nog nieuw is.
– Duur van de lessenserie: 4 maanden, 14 muzieklessen van een muziekdocent. 1 concert in de klas (gastles van een muzikant) en 1 slotconcert met twee professionele musici.
– Duur van de lessen: wekelijks 45 min
– Deelnamekosten school: € 700. De daadwerkelijke kosten zijn ruim vier maal zo hoog, dankzij de financiële steun van fondsen en andere organisaties kunnen wij deze grote korting geven op de lessenserie.
– Contact en organisatie: Natalie Gluschke, muziekdocent en programmacoördinator en Pauline Sparreboom, projectleider.
Tijdens de lessen wordt veel gezongen, gedanst en gespeeld. De kinderen leren liedjes binnen de thema’s die op school aan bod komen en onthouden zo de nieuwe woorden. Ook bieden wij muzikale oefeningen en liedjes aan die minder talig zijn, zodat iedere leerling, onafhankelijk van taalniveau, met plezier deelnemen. Na een half jaar sluiten we het programma af met een feestelijk concert voor alle ouders en andere klassen van de school. Stralend en vol trots presenteren de kinderen de liedjes die ze hebben geleerd. Hierin worden ze begeleid door hun eigen muziekdocent en professionele musici.
In de lessen komt aan bod; samenzang, luisteren, ritme, improvisatie samenspel, compositie.
De lessen worden gegeven door professionele muziekdocenten gespecialiseerd in het primair onderwijs. Zij worden door Jonge Zwaluwen begeleid en zijn bijgeschoold op het gebied van traumasensitief muziekonderwijs.
Co-teaching
Het effect op de taalontwikkeling van onze muzieklessen is het grootst in samenwerking met de groepsleerkracht, die daarom onderdeel is van de muziekles. Gedurende de week herhaalt de groepsleerkracht de liedjes, passend bij het taalaanbod. Ook krijgen zij opnames van de liedjes, zodat ze deze gedurende de week met de kinderen kunnen oefenen.
Het lesmateriaal sluit altijd aan bij de school en het kind – bestaande muziekmethodes waar mogelijk – aangevuld door op maat gemaakte liedjes en oefeningen. Zo kan elk kind op zijn eigen tempo en niveau meedoen en groeien.
Muziek is een taal die voor iedereen makkelijker te spreken is. Als je samen muziek maakt, luister je naar elkaar, geef je elkaar de ruimte en laat je jezelf horen. Onmisbare vaardigheden om je weg te vinden in een nieuw land.
Een van de grootste uitdagingen voor kinderen die al het nodige hebben meegemaakt in hun leven, is het reguleren van emoties, terwijl dit van groot belang is om je veilig te voelen en te kunnen leren. Muziek helpt je als je boos bent en je die boosheid niet kwijt kunt. Muziek biedt troost als je je verdrietig voelt omdat je iemand mist die je achter moest laten. Muziek brengt rust als je bang bent.
Muziek is ritme, en ritme reguleert.
Wij prijzen ons gelukkig met onze samenwerkingspartners. Mede dankzij hun expertise en aanmoediging kunnen wij dit impactvolle project realiseren.
Dankzij de bijdrage van diverse fondsen is het grootste deel van dit project gefinancierd. Daardoor kunnen wij de scholen een bijdrage van slechts € 700 per lessenserie vragen.
Ja, ik abonneer me op de nieuwsbrief
Kantooradres
Kerkstraat 107
1017 GD Amsterdam
Dependance
Van der Aastraat 134
2597 SN Den Haag
Directie
Merel Huizinga
T 06 208 615 87
Boekingen
Ton van den Hengel
T 06 489 165 03
Pers, public relations
Suzanne Klokke
T 06 422 440 74