Maite Hes werkt sinds 2023 als projectleider Zwaluwkoren bij Stichting Philomela. We vroegen haar hoe ze haar rol als projectleider vindt en welke uitdagingen er zijn.
“Het project Zwaluwkoren is een inspirerend en vernieuwend project. De Zwaluwkoren doen niet alleen veel voor de buurt, maar ook in de stad. Twee jaar geleden deed ik voor mijn studie onderzoek naar het Zwaluwkoor. Ik was toen al onder de indruk van de kleurrijke en zeer afwisselende verhalen van de koorleden.”
Maite studeerde ‘Politics, Psychology, Law and Economics’ aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft specifieke interesse in maatschappelijke, lokale ontwikkelingsprojecten. “Zelf speel ik van jongs af aan piano. Ik wilde de werkvelden van sociale ontwikkeling en muziek combineren. Toen deze kans als projectleider bij Philomela voorbij kwam, was dat dus een droompositie,” vertelt Maite enthousiast.
Hoe raakt de rol als projectleider jou persoonlijk?
“Waarschijnlijk is muziek de meest begrepen en grenzenloze taal in onze wereld. Voor mij is de essentie van muziek de onderlinge verbinding en de gedeelde ervaring van emoties.
In het buitenland deed ik mee aan verschillende sociale muziekprojecten, veelal met jongeren. Ik zag hoe het samen beoefenen van muziek de empathie binnen een groep versterkt. Samen muziek maken zorgt voor een ontspannen samenwerking tussen mensen met verschillende achtergronden.”
Maite vervolgt: “Naast projectleider zing ik ook mee in het koor in Amsterdam. Iedere keer raakt me het enthousiasme en de toewijding van koorleden. Maar ook de toewijding en het geduld waarmee we samen zingen in de meest bijzondere en vaak uitdagende talen.
Ook de Zwaluwkoren in Utrecht en Haarlem zijn hechte en warme groepen, elk met een eigen karakter. We delen de filosofie van de Zwaluwkoren: muziek voor iedereen, samen zingen.”
Zwaluwkoren richten zich specifiek op nieuwe Nederlanders, vluchtelingen en lokale bewoners. Dat levert praktische vragen op. Maite: “Het is een uitdaging om een passende ruimte te vinden waar we kunnen samenkomen. Een plek waar de ook vaak indringende levensverhalen van mensen gedeeld kunnen worden. Het Zwaluwkoor is daar een mooie, veilige en gezellige groep voor.”
Wat valt jou het meeste op?
Maite: “De koorleden komen overal vandaan om samen te zingen. Er hangt een warme en familiaire sfeer. Muzikaal is het leuk en uitdagend, en we werken met creatieve en dynamische dirigenten die enorm bijdragen aan de goede sfeer.
En waar gaat je aandacht nu vooral naar uit?
“De komende tijd ligt de focus op het betrekken van meer mensen uit dichtbijgelegen opvangcentra, AZC’s, en andere plekken waar verschillende culturen samenkomen. Het is een uitdaging om een balans te vinden tussen oorspronkelijk Nederlandse koorleden en koorleden uit andere culturen. Op de drie locaties willen we meer samenwerkingen aangaan met theaters, culturele podia en geïnteresseerde muzikanten die zich willen aansluiten bij ons project. Ook belangrijk is het bekendmaken van ons project, zodat mensen ons makkelijk vinden en komen meezingen. Ik ben dus actief op zoek naar duurzame en betrokken partners. Er zijn zoveel mensen die zich dagelijks inzetten voor het verwelkomen van mensen met een migratieachtergrond en het verstevigen van het community gevoel. Het geeft energie om de verschillende groepen met elkaar te verbinden. Zo kunnen we doorgaan met dit prachtige, interculturele project.”